Bahan2:
1) Sepeket Spaghetti ( aku gune jenama San Rimo)
2) Sedikit Halia - di cincang halus
3) 2 biji Bawang Besar (saiz sederhana) - di cincang halus
4) 4 @ 5 ulas bawang putih.- di cincang halus
5) Cendawan Butang - dihiris
6) 4 biji Tomato - didadu
7) ayam (ikut suka nak letak berapa banyak) - di dadu @ ptg sederhana kecik (aku suke cam tuh baru rase ayam)
8) sedikit cili kisar (sape yg suke pedas letak lebih k)
9) 1 tin tomato puri
10) 1 tin kecik prego traditional (yg merah tau)
11) 5 keping cheesdale ( jenama lain pn boleh jnji ade.. lagi byk lg sedap + lemak)
12) sedikit garam (lupe plak.hehe)
Cara2:
1) Rebus air dalam periuk dan letakkn 1 @ 2 sudu minyak masak (supaya xmelekat spaghetti 2. bile air mendidih masukkan spaghetti dan kacau sedikit supaya minyak tuh rata.. bila sudah lembut, angkat & toskan.
2) Sos : Gunakan periuk yang tinggi. panaskan minyak, masukkan halia, bawang besar, bawang putih. lepas sume layu masukkan cili kisar. setelah minyak kelua mksudnye cili dah masak, masukkan ayam. kacau2 hingga keperangan.
3) masukkan prego, tomato puri dan tomato yang didadu. kacau2 sampai naik bau @ sebati. selepas tuh masukkn air. sape yang suka pekat jangan letak air banyak sgt. agak2 je. masukkn cendawan butang dan garam secukup rasa.
4) biar mendidih selama 10mnit, matikan api. masukkan cheesedale.
5) siap! boleh dihidang kan .. dan selamat menjamu selera..ngeh2.. :D
ini versi aku wat..hehe
Selamat mencube korang! hehe
happy reading..^_^
Tiada ulasan:
Catat Ulasan